BEGINNEN MET DE HOBBY

Hieronder vindt u algemene informatie, voor het maken en onderhouden van uw paludarium.

Belangrijke punten van het Paludarium:
1. de juiste temperaturen
2. de juiste luchtvochtigheid
3. voldoende licht
4. schuilplaatsen/overzicht
5. ventilatie
6. planten
7. aanschaf kikkers

1
Over het algemeen moet de temperatuur in de bak, overdag ongeveer 27*C max. zijn, en 's nachts op ongeveer 22*C.min. Deze temperaturen is voor de meeste pijlgifkikkers geschikt. Het meten van deze temperaturen moet ongeveer in het midden van de bak gedaan worden. Als warmtebron kan men gebruik maken van een warmtestraler, deze zijn verkrijgbaar bij de reptielenhandel. Het vermogen is afhankelijk van de grootte van de bak. Tevens moet u een thermostaat in de bak plaatsen, liefst ergens in het midden en uit het zicht. Onder normale huiskamer omstandigheden zal de bak, na opwarmen overdag, 's nachts niet onder de 22*C komen, als dit wel gebeurt, moet men een extra thermostaat plaatsen voor de nachttemperatuur.

2
De luchtvochtigheid moet vrij hoog zijn: 80% tot 100%. Om dit te bereiken, kan men de bak zodanig bouwen, dat er onder het landgedeelte een Waterreservoir is. Dit is te maken met glasstrips, overtrokken met horregaas, hierop turf. Plaats in het watergedeelte een aquarium verwarmingselement, afgesteld op 24*C. Hierdoor zal 's avonds en 's nachts de luchtvochtigheid oplopen tot 100%. Tevens moet er minimaal 1x per dag gesproeid worden. Het sproeien kan men ook automatisch laten verlopen. Een zeer eenvoudig, en goedkoop systeem, wat bij mij al vele jaren prima werkt, is de aanschaf van een autoruitensproeierpomp (ong. fl. 5,- autosloperij). Plaats het zuigpijpje in de, onder de bodem bevindende waterbuffer, en leidt het persslangetje naar boven tegen de bovenste glasplaat. Plaatst een Gardena sproeiertje (hoek 180 graden) a fl5,50, te koop in tuincentra, bij een grote bak 2 sproeiertjes. Sluit het pompje aan op een 12v-1a trafo, die in een elektronische tijdklok zit (1min.schakelbaar). 's Winters sproeit hij b.v. om 10.00 uur 's ochtends en 20.00 uur 's avonds. 's Zomers sproeit hij om 10.00 uur, 15.00 uur, en 20.00 uur. Dit alles moet zo afgeregeld worden, dat er altijd droge en natte plekken voor de kikkers te vinden is. Als men kleine soorten wilt houden (tricolor, ventrimaculates, pumilio) moet men een aantal Bromeliaís in de bak plaatsen, een prima afzetplaats voor eieren. Door de sproeiinstallatie zullen de kelken altijd gevuld blijven, zodat de kikkervisjes kunnen overleven.

3
De verlichting bestaat uit Tl-buizen of PL lampen met de kleuren 82, 83 of 84. Tevens kan men een Grolux lamp plaatsen, voor een goede plantengroei.Ruwweg is de hoeveelheid licht te berekenen op de volgende wijze: Aantal decimeters van breedte x diepte = hoeveelheid watt. Het wattage bij elke decimeter hoogte verhogen met 20%. Per dag moet de verlichting ongeveer tussen de 14 en 16 uur branden. Bij meerdere lampen is het raadzaam elke lamp met een tijdschakelaar te schakelen en hiermee de lampen s'ochtends om het kwartier aan en s'avonds om het kwartier uit te schakelen. Tevens kan men de bak sfeervoller maken door er enkele halogeenspots in te plaatsen.Let wel op dat de kikkers er niet bij kunnen komen i.v.m. warmteontwikkeling, en s'zomers event. Uitschakelen als de bak te warm dreigt te worden.

4
Bij de inrichting van de bak, moet er op gelet worden, dat er voldoende schuilplaatsen voor de kikkers aanwezig zijn. Doe dit wel zodanig, dat er altijd controle mogelijk is (eventueel met een spiegeltje).

5
Bij de bouw van uw paludarium kunt u boven en onder een ventilatiestrook aanbrengen. Een strook van ongeveer 5cm. Over de gehele breedte van de bak is voldoende. Door de warmte in de bak ontstaat zo een natuurlijke ventilatie.Maak de onderste gaasstrook zo dicht mogelijk bij de voorruit, zodat de luchtstroom langs de voorruit gaat en het beslaan hiervan voorkomen wordt. Gebruik fijnmazig gaas, dus nog fijner dan horregaas, omdat kleine fruitvliegen door horregaas kunnen komen. Te gebruiken is bijvoorbeeld gordijngaasband (nylon) te verkrijgen bij de Kwantum. Duurzamer is b.v. alluminium of roestvrijstaal gaatjes plaat, verkrijgbaar bij Miko in Rotterdam of een andere metaalwaren leverancier.

6
Met de planten moet u gaan uitproberen, waar welke plant op de goede plaats staat. Nu volgt een opsomming van planten die in uw bak te gebruiken zijn:

Plant

div. Bromelia's
div. Tillantia's
Anthurium
Platycerium
Aeschynanthus

Hedera helix
Bladcactus
Selaginella martensii
Phillondendron
Epiphytische OrchideeŽn
Vriesia Fenestralis

Rhaphidophora
Pilea Cadierei
Siderasis Fuscata
Zebrina Pendula

Plaats

verspreid
verspreid
vaste plaats
vaste plaats
klim/hangplant

klimplant
hoog
bodem(dwergmos)
kruipend
verspreid

verspreid

klim/hangplant
bodem
midd.hoog
hang/kruip

Omstandigheden

vochtig
vochtig - droog
vochtig
midd.vochtig
midd.vochtig (ook epiphytisch)
vochtig
licht
vochtig
vochtig
vochtig - droog

goed waterhoudende bromelia
achtergrond
midd.vochtig
vochtig
midd.vochtig

 

7
Voor de aanschaf van de kikkers moet men 2 zaken goed op orde hebben.

1. Het paludarium moet geheel naar wens in orde zijn, zodat er later, als de kikkers er in zitten zo weinig mogelijk aan veranderd hoeft te worden. En de bak moet enkele weken goed aan kunnen slaan. Controleer nieuwe blad en wortelvorming van de planten.

2. Zet enkele weken voor de aanschaf, fruitvliegen kweken op, zodat de nieuw aangekochte dieren direct gevoerd kunnen worden.

Als beginner kunt u het beste met wat makkelijke kikkers beginnen, zoals: Dendrobates Auratus, D. Leucomelas, D.tinctorius of Epipedobates tricolor. D. tinctorius en D.auratus zijn vooral bodembewoners, D.leucomelas huppelen door de hele bak heen, en E. tricolor leeft meestal hoger in de planten. Hou daar rekening mee bij aanschaf. Koop niet te veel dieren, maar enkele paartjes, of 1 man en 2 vrouwen per soort. Schaf de dieren aan bij een winkel of kweker die ook informatie over deze dieren kan geven. Let op dat de dieren niet mager zijn, of lusteloos in een hoekje zitten. Kijk of het dier goed op de pootjes staat en geen kromme rug heeft. Vraag de verkoper wat vliegjes in de bak te doen en observeer de dieren. Verpakt de dieren goed, zodat ze niet onderkoeld raken (het zijn tenslotte tropische dieren). Zet het dier met bakje en al (echter zonder deksel) in het paludarium, en gooi er wat fruitvliegen nabij. Hou de dieren de eerste weken goed in de gaten, na enkele weken hebben ze hun plekjes gevonden en laten zich meer zien. Neem af en toe de moeite een stoel voor de bak te zetten, en ga ongemerkt observeren.