VOEDSELDIEREN

Omdat we niet het hele jaar aan diverse insecten kunnen komen, zullen we voedseldieren zelf moeten kweken. Uiteraard kan je, als je niet zoveel kikkers hebt, ze regelmatig bij een terrariumzaak kopen.

De volgende dieren zijn als voedseldieren geschikt:

Fruitvliegen
Er zijn 2 soorten in gebruik, de kleine vleugelloze en de grotere zwarte met vleugels die niet kunnen vliegen. Met de jaren heb ik wel een 20tal recepten gehad om ze optimaal te kweken, altijd was er wel een nadeel aan t.w. beschimmelen, mijt, uitdrogen, tijdrovend, lage opbrengst, hoge prijs, veel werk enz.enz. Sinds 3 jaar gebruik ik Dendrocare fruitvliegenmedium. Dit kant en klaar product werkt prima zonder bovengenoemde nadelen.

Met de juiste vitaminepoeder bestrooit, zijn alleen fruitvliegen voldoende als voer.

Springstaartjes
Vooral voor jonge dieren en kleine soorten, is het zaak ook springstaartjes te kweken. Deze kleine witte diertjes (ong. 1mm lang) zijn als volgt te kweken: Koop een entportie bij een terrariumzaak, wat plastic bakjes met deksel (ong. een halve liter inhoud) en een pot goudvisvoerpallets. Voer elke 3a4 dagen de entkweek met het visvoer. De hoeveelheid voer moet na 2 dagen op zijn, zoniet, dan de volgende keer minder voeren. Als de entkweek goed vol zit met springstaartjes, de bakjes vullen met ong. 2cm losse compostgrond of tuinaarde (zonder meststoffen) De aarde moet wat vochtig zijn. Blaas nu met een klein slangetje, terwijl je het entbakje schuin boven de nieuwe bakjes houdt, de springstaartjes over. Verdeel de springstaartjes over ongeveer 5 bakjes. Zo is de kweek tot de gewenste grootte uit te breiden. Als u gaat voeren, hou dan het bakje schuin in uw palludarium en blaas d.m.v. het slangetje een hoeveelheid springstaartjes in de bak.

Andere voederdieren
Verder zijn er nog andere dieren beschikbaar, maar hebben naast voordelen ook nadelen.

Wasmotten
Wasmottenlarven is een goede voeding mits sporadisch gegeven. De kikkers kunnen hier behoorlijk vet van worden. Dus eens in de 1 of 2 maanden kan het geen kwaad, geef alleen niet te grote larven aan uw kikkers. Verkrijgbaar in de terrariumhandel.

Weideplankton
's Zomers kan je met een schepnet in het weiland weideplankton scheppen. Dit heeft als voordeel dat er een grote varieteit aan voedseldieren zijn maar als nadeel dat er de meest vreemde (en dus ook schadelijke) insecten de bak in komen.

Krulvliegen
Is een soort huisvlieg met gemuteerde vleugels zodat ze niet kunnen vliegen. Is ook verkrijgbaar in de terrariumhandel, maar alleen geschikt voor de grotere kikkers zoals Phylobates bicolor en terriblis.