ZIEKTEN

Alvorens over te gaan tot medicijntoediening dient u er zeker van te zijn dat het dier iets mankeert. Houd uw dieren daarom goed in de gaten en let op hun gedrag zodat u bij eventuele afwijkingen direct kunt ingrijpen. Bent u niet zeker van uw diagnose, schroom niet hulp van een andere kikkerliefhebber of vereniging te vragen. Het beste is, het dier in een quarantainebak te plaatsen.

Een van de aandoeningen die de kikker kan oplopen is stress, oorzaak hiervan kan zijn o.a. langdurig verblijf in te klein bakje (bijv. bij aankoop). Plaatsing in een bak met teveel kikkers of geen goede plek hierin kunnen vinden. Teveel met de handen in de bak rommelen, kikkers krijgen geen rust.

Symptomen: dieren weigeren te eten, apathisch en soms op rug liggen met stuiptrekkingen (vaak jonge dieren). Nieuw aangekochte dieren kunt u het beste in een bakje plaatsen, waarin een half kopje lauw water (25-30'c) met hierin een theelepel goede honing is gedaan. Laat het dier hier ongeveer een half uurtje inzitten alvorens hem in een quarantaine bakje te doen. Na ongeveer 30 dagen kunt u hem in de grote bak doen.

Symptonen

 

Ziekte

 

Behandeling

 

Eet niet, mager worden, lusteloos, bulten e/o bloed-Uitstortingen op de huid.

BacteriŽle infecties(aeromonas)

Behandeling met BAYTRIL. Doe 8 druppels in 125ml lauw water.Dit in bakje met deksel erop, kop van kikker boven water uit.15 min lang, elke dag voor 6 dagen.

Lusteloos, vaak in water, verstoppen zich, uitwerpselen waterig. Darmparasieten(flagelaten) Flagelaten zijn altijd in het darmstelsel aanwezig, maar zullen gaan overheersen als het dier verzwakt is.dus behalve medicatie ook vitamine toevoegen.Behandeling met FLAGALEX. 1deel op 8 delen lauw water, hiervan 1 druppel op rug kikker druppelen, elke dag tot 6 dagen.Bakbehandeling: 1 ml op 5 liter water, hiermee bak besproeien.Let op!! Overdosering met parasiticides/antibioticakan dodelijk zijn.let op juiste dosering!!!
Eet wel, maar verliest gewicht, lusteloos Darmparasieten(nematoden) Behandeling met PANACUR. Verhouding, 25mg/kg lichaamsgewicht. Oplossen en op rug druppelen voor minstens 10 dagen.Let op!! Overdosering met parasiticides/antibioticakan dodelijk zijn.let op juiste dosering!!!
Rozeachtig dril aan de anus, uitstulping endeldarm.
Darminfecties
Behandeling met Salazo zout.1/8 tablet fijn malen, en over de fruitvliegen strooien.
In elkaar gedoken houding, is actief maar wordt mager, droge huid. Wormen Behandelen met: LEVAJECT/LEVADERM/LEVAMISOL.1 deel op 3 delen lauw water, kikkerrug eerst met water nat maken, dan 1 druppel op de rug. Duur behandeling: 7 dagen.(bij jonge dieren 1 op 4)

Dieren zijn lusteloos en willen niet eten.

Onderkoelingverzwakking Behandeling: zoals hierboven beschreven bij stress, echter voor 7 dagen.
Vleeskleurige plekken op huid, tenen of neus.
Wondjes veroorzaakt door springen tegen b.v. gaas
SULFANILAMIDEPOEDER (orgasepton)Liefst enkele malen per dag met een penseeltje op de wond aanbrengen.
Zeer dunne voorpootjes bij jonge dieren. Luciferpootjes(spindy leg syndrome) Hiervoor is geen behandeling mogelijk. Hoe spijtig ook, de enige oplossing is euthanasie. Wordt veroorzaakt naar men aanneemt, door vitaminegebrek, vooral vit. D3, beginnend bij de ouders.
Geheel of gedeeltelijke schimmelplekken op de huid. Red legPseudomanas hydrophilla Behandeling: houd in quarantainebakje een watergedeelte met daarin een zoutoplossing van 0,6%, zorg dat de kikker daar regelmatig in zit, gedurende 6 weken.(water met oplossing regelmatig verversen) bij plaatselijke schimmelplekjes, aanstippen met oplossing van 0,2%mercurochroom, dit na enkele minuten afspoelen.