KWEKEN

Voor het kweken van de kikkers kan men 3 groepen onderscheiden:

1. De groep D. Pumilio, D. Histrionicus, D. Granuliferus en D.Speciosus
2. De familie Dendrobates
3. alle andere soorten

Groep 1 bestaat uit soorten die broedzorg nodig hebben, d.w.z. dat de ouders zelf de larven verzorgen en van voedsel voorzien. Het vrouwtje legt om de paar dagen een onbevrucht eitje bij de larven als voedsel. Pogingen om zelf de larven op te kweken zal in bijna alle gevallen mislukken. Tot op heden is er nog geen vervangend voedsel ontdekt. Dus, heeft u een van deze soorten in uw bak, moet u het geheel aan de kikkers overlaten. Hou wel rekening met voldoende voer (springstaartjes) als de larven gemetamorfoseerd zijn. U kunt het beste eerst de fruitvliegen voeren en een half uurtje later de springstaartjes d.m.v. blazen via een plastic slangetje in het bakje, over het gebied waar het jonge kikkertje zit.

Groep 2 Gevonden eieren van de Dendrobatiden kunnen voorzichtig met een theelepeltje van het blad gehaald worden, let wel op dat de eieren niet draaien. Doe ze in een petrischaaltje met enkele druppels water. Het petrischaaltje moet iets kunnen ventileren, haal daarom een hoekje uit de zijkant. Controleer regelmatig of de ontwikkeling goed gaat. Beschimmelde eieren, of andere niet goed ontwikkelde eieren kunt u verwijderen door met 2 naalden verticaal langs het ei te gaan om hem los te maken van de andere eieren. Hierna kunt u hem met een pincet weghalen. Als na enkele weken de larven uit het ei komen kunt u ze overplaatsen in opkweek waterbakjes. Omdat de larven van Dendrobaten kannibalistisch zijn moet ieder larfje in een apart bakje met de afmetingen van ongeveer 8x8 cm.en een waterstand van 1 cm.(ook geschikt zijn de z.g.slabakjes). In het begin zal het larfje erg stil op de bodem liggen. Er zijn verschillende middelen om voer te maken. Goed voer is samengesteld uit het volgende: Doe een grote theelepel van de volgende producten bij elkaar. Tetramin, tabimin tabletten, tetraphyl, bijenpollen, spirulina en gedroogd brandnetelpoeder. De eerste 3 zijn verkrijgbaar in de aquariumhandel. De laatste 3 zijn verkrijgbaar in de natuurproductenhandel. Mix met een oude koffiemolen alles tot een fijn poeder en doe het in een potje. Doe nu 2 delen forellenpallets (trofyt) en 2 delen van het hierboven beschreven poeder in de koffiemolen en maalt het tot fijn poeder. Voeder de larven elke 3 dagen na eerst het water ververst te hebben.(dit doet men door extra bakjes neer te zetten en de larf d.m.v. een theezeefje over te zetten. 1 of 2x per week kunt u ook nog bijvoeren met wat waterluizen, muggenlarven of een stukje regenworm. Naarmate de larf groeit, zal hij wat beweeglijker worden en meer voedsel nodig hebben. Als de achterpootjes ontwikkeld zijn en de voorpootjes door gaan komen, hoeft u niet meer te voeren (het kikkertje teert dan op de staart die aan het verdwijnen is). Zorg voor een klein terrariumbakje met een schuin aflopend landgedeelte tot in het water en doe er wat mos in. U kunt nu meerdere kikkertjes bij elkaar doen. Voeder ze met springstaartjes tot ze groot genoeg zijn kleine fruitvliegen aan te kunnen.

Groep 3 Alle andere soorten pijlgifkikkers, eiverzorging als groep 2. Omdat de larven van groep 3 niet kannibalistisch zijn kunnen ze bij elkaar in b.v. een bak van de chinees. Maximaal 10 stuks tegelijk. De meesten zijn planten/algeneters. Goede resultaten heb ik gehad met het volgende: Koop op de markt of groenteboer een kilo verse spinazie. Was de spinazie uit en haal de steeltjes er af. Maak porties van uitgeknepen spinazie en doe ze in plastic zakjes. Doe alles in de vriezer. Als men gaat voeren, haal een zakje uit de vriezer, sla op het aanrecht hard op het zakje zodat de spinazie verpulvert, strooi het op een schoteltje, laat ontdooien en voer met behulp van een pincet de larven.

VEEL SUCCES